1997: Tutorial : Letak Recent Comment Widget Dalam Blog

Tutorial : Letak Recent Comment Widget Dalam Blog

01 May 2015

Widget ni adalah untuk memaparkan comment comment yang terbaru ditinggalkan oleh readers kita dekat bahagian sidebar. Comment terbebut akan dipaparkan dengan style list dan akan papar snippet comment tersebut sekali title post di mana comment tersebut ditinggalkan.

Nak pasang dia senang je, follow steps ni.

1) Buka Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/Javascript

2) copy and paste code bawah ni dalam ruangan HTML/Javascript tadi.
<script style=text/javascript src="http://helplogger.googlecode.com/svn/trunk/recent comments widget.js"></script>
<script style=text/javascript>
    var a_rc = 5;
    var m_rc = false;
    var n_rc = true;
    var o_rc = 100;
</script>
<script src=http://urlblog.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments></script><div style="font-size: 10px; float: right;">Get this <a href="http://helplogger.blogspot.com/2012/03/recent-comments-widget-for-blogger.html" rel="nofollow" >Recent Comments Widget</a></div>
<style type="text/css">
.rcw-comments a {
    text-transform: capitalize;
}
.rcw-comments {
    border-bottom: 1px dotted;
    padding-top: 7px!important;
    padding-bottom: 7px!important;
}
</style>
3) Replace http://urlblog.blogspot.com dengan korang punya url blog (make sure tak ada double slash "/" dekat belakang url tu)

Other settings;
- Untuk tukar jumlah comment dipaparkan, tukar nilai 5 di "var a_rc = 5;" kepada nilai yang korang nak.
- Untuk papar tarikh comment dipublish kan, tukar perkataan False di "var m_rc = false;" kepada True
- Untuk hide post title dimana comment tu dipublish kan, tukar perkataan True di var "n_rc = true;" kepada False
- Untuk tukar jumlah character comment tersebut, tukar nilai 100 di "var o_rc = 100;" kepada nilai yang korang nak.

4) Click save. Then view blog tengok korang punya fresh new widget!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...