1997: Photoshop Vintage Effect

Photoshop Vintage Effect

28 November 2012
Since i got nothing to do, so ill make you guys a Tutorial.


1. Buka image korang yang korang nak edit tu.

2. Korang set color jadi #bfa630. Buat new layer. Then guna "Paint Bucket Tool" tu color kan layer tadi dengan color yang korang dah set tadi. Tukar mood layer tu ke "Pin Light"


3. Pastu korang duplicate gambar tu. Then drag dia sampai dekat atas sekali. layer gambar yang korang duplicate ni korang tukar mode dia jadi "Soft Light"


4. Buat new layer then color pulak layer tu dengan color #113050 then tukar mode dia ke mood "Exclusion"


So far gambar korang dah jadi macam bawah ni kan? Korang boleh stop dekat sini then save gambar tu atau terus ikut step lepas ni. Kalau ikut step lepas ni tak banyak pun perbezaan gambar tu. Cerah gelap je.


5. Then sekali lagi Duplicate gambar tu the drag dia sampai atas balik the tukar mode dia ke "Screen" then Opacity 40%. Ikut korang lah korang nak banyak mana.

And then youll get something like this.


Youre done!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...