1997: Crop Image my way

Crop Image my way

29 November 2012
Hello. Right now i want to show you guys how i, crop image. Cara ni maybe susah sikit tapi memang hasil dia cantekkkkkkkkkkkkk wa cakap lu.

Lets begin.

1. Buka image yang korang nak crop tu. for me ill use this image. Taylor Swift ♥

Tumblr_me823ackex1rrsg3bo1_500_large

2. Then korang ambik "Quick Selection Tool" then select gambar korang tu. Semua sampai habis. Nak guna "Magic wand tool" pun boleh tapi magic wand tool ni sesuai kalau background gambar yang korang nak crop tu lain dengan warna baju, seluar atau kulit model tu. 


3. Then korang right click mouse korang dan select "Refine Edge". Make sure time korang right click ni korang masih lagi tengah guna select tool.


4. Then akan ada pop out yang macam ni keluar.


Nampak tak Taylor Swift izzat macam tak ok mana lagi kan? Korang punya pun mesti macam tu. Then korang brush je sekeliling model korang. Macam dalam gambar bawah ni, Izzat brush tepi bahu Taylor Swift tu kan? Korang buat lah dekat model korang tu. 
Note: Kalau korang taknak buat step ni pun takpe. Skip ke step number 5. Beza kalau buat dengan tak buat tak ketara mana pun actually. Nak buat boleh. Taknak buat pun boleh.
Note: Step ni korang patut tumpukan dekat rambut model korang tu. Biasanya rambut susah sikit.
Note: Kalau korang ada tersilap buat ke ape. simply tekan "ctrl+z" ok?
5. Back kepada pop out yang keluar tu. Dia ada empat section kan? ok. 


Section pertama yang dia tulis "View Mode" tu korang click korang tukar jadi "On Black". Tak pun korang terus je tekan huruf b dekat keyboard korang tu.

Section kedua pulak dia tulis "Edge Detection" kan? Bahagian ni korang jangan sentuh langsung! JANGAN SENTUH LANGSUNG!

Section ketiga tu bahagian adjust adjust dia. Korang adjust lah sampai korang rasa dah okay. Kalau izzat, izzat suka main "Smooth" dengan "Feather" tu je. Yang dua lagi tu izzat tinggal macam tu je.

Section keempat tu korang tick "Decontiminate colors" tu then yang "output" tu korang tukar jadi "New layer with layer mask"

Then lepas dah puas tu korang tekan ok.

6. Then korang akan dapat something like this. 


Tadaaaa! Youre done. Last step. Save gambar tu. Then boleh lah guna nak buat header ke poster ke ape ke.

Ni Izzat bagi yang izzat buat. Izzat buat ni rambut dia kurang nak menjadi. Izzat nak cepat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...